TDR wegatleten sluiten seizoen af in Bredase Singelloop

01 October

Team Distance Runners

Posted by:

BREDA - Na een lang seizoen werkten de TDR wegatleten toe naar hun laatste wedstrijd. Ze hoopten op snelle tijden en goede klasseringen. De Bredase Singelloop kenmerkt zich door goede organisatie, gastvrijheid, en een mooi parcours, waar traditiegetrouw ook altijd goed gepresteerd wordt door TDR. Er was dit jaar een uitzonderlijk deelnemersveld:  op Kamiel Maase en Sander Schutgens na, was de complete Nederlandse top aanwezig.

De uiteindelijke winnaar Charles Koech had een moordend aanvangstempo. De opvallend sterk lopende Greg van Hest ging kort mee in de kopgroep, maar liet zich op tijd terug zakken. TDR-atleet Michel Butter nam direct plaats in de achtervolgende groep, maar door het tempo van onder de 14.40 op de eerste vijf kilometer viel de groep snel uit elkaar. Na 7 kilometer moest hij lossen bij Greg van Hest en Luc Krotwaar. Butter moest alleen verder en kende daardoor een zware wedstrijd. Van Hest liep sterk door en liep 1.04.59, Butter werd uiteindelijk zevende in 1.05.22. Voor Butter betekende dit na Van Damme en Van Hest een derde plek in het Nederlanders klassement. Ondanks solo te moeten lopen, hield Butter goed stand. Er werd veel van zijn mentale weerbaarheid gevergd: “Ik ben helemaal kapot, heb eigenlijk 14 kilometer alleen gelopen. Ik had het wel zwaar, maar ik wilde niet buigen, want de achtervolgers zaten me op de hielen en ik wilde dicht bij Greg blijven. Ik ben zeer tevreden dat ik alleen toch goed door heb kunnen lopen. Na een mooi seizoen, waarbij ik elke wedstrijd bij de beste drie Nederlanders heb gezeten, ga ik nu lekker een paar weken rusten.”

Achter hem werd Hugo van den Broek dertiende totaal en zesde Nederlander. Van den Broek kende ongeveer hetzelfde wedstrijdverloop: Ook een snelle eerste 5 kilometer, met een doorkomst van 15.10 en daarna veel verval. Hij was na afloop niet geheel tevreden met zijn tijd van 1.07.21. “Ik merk dat ik tempohardheid mis, dat is ook logisch, want met het oog op de EK Marathon in Göteborg hebben we er heel bewust voor gekozen om maar heel weinig trainingen sneller te lopen dan 3.15min/km. Ook mis ik op dit moment de basis van een snelle 5000m op de baan of kortere wegwedstrijden. Dit zit me natuurlijk niet lekker, ik ben zeer gretig en ik weet ook zeker dat ik bij de Egmond Halve Marathon weer vooraan mee doe. We weten waar we aan moeten werken.”

Ruim 2 minuten na Van den Broek finishte Christian de Lie in 1.09.40, vlak voor Rens Dekkers die over twee weken aan de start zal staan van de ING Amsterdam Marathon. Daarachter besliste Pip Tesselaar het onderlinge duel met Youri Severin in zijn voordeel met 1.11.31 om 1.11.34. Tesselaar: “Het is mooi zo, ik heb een prima seizoen gehad, maar merk dat ik nu over de piek heen ben. Ik ga rusten, maar niet te lang, want anders kost het te veel tijd om de boel weer op gang te trekken.”
Yennick Wolthuizen kwam in een ijzersterk gelopen wedstrijd tot 1.12.44. “De laatste twee kilometer kwam ik nauwelijks meer vooruit, zo stuk zat ik, maar ik ben supertevreden over deze prestatie onder deze omstandigheden”.

Barbara Zutt stelde met haar eindtijd van 1.23.50 enigszins teleur. “Mijn opening van 18.10 op 5 kilometer was goed, maar al snel werd me duidelijk dat ik mezelf had opgeblazen en de tweede helft merkte ik dat de kracht uit mijn benen was gevloeid. Ik had geen enkele kracht om na elke bocht weer aan te zetten.

Selma Borst was vandaag niet aanwezig. Ze is in voorbereiding op het WK road running in het Hongaarse Debrecen. Ze zal Nederland vertegenwoordigen samen met onder andere Lornah Kiplagat. Alle toplanden zijn sterk vertegenwoordigd. Borst hoopt onder de 1.10 te lopen op 20 km: “De voorbereiding gaat heel goed, het is nog één keer knallen en dan ga ik ook rusten.”